Používané suroviny

Obiloviny a pseudoobiloviny - rýže(různé druhy),jáhly,pohanka,kamut,bulgur,ječné,špaldové a jiné kroupy,quinoa,teff,amarant,jiná celá zrna.
Můžeme sem zaradit i vločky,těstoviny,kváskový chléb vyrobené z obilovin.
 
Rostlinné bílkoviny - luštěniny(různé druhy fazolí,čočky,cizrna,hrách),tofu,tempeh.Jako náhrada masa se využívá také čistý lepek,který je známý pod názvem seitan,je lehce stravitelný a velice variabilný co se týká způsobů úpravy.
 
Zelenina - podle možnosti sezónní nebo z našeho podnebního pásma.Na talíři by měla být vždy zastoupená jak čerstvě tepelně upravená,syrová a kvašená v různych poměrech,podle aktuálního ročního období.Součástí stravy je i divoká zelenina.
 
Semínka - sezamová,slunečnicová,lněná,dýňová.Používají se v syrovém stavu,namáčená nebo opražená.
 
Dochucovadla - miso pasta,shoyu a tamari sójová omáčka,umeocet,kvalitní mořská nebo himalájská sůl,gomasio,bylinky,koření(kurkuma,římský i obyčejný kmín,bobkový list,nové koření,atd.)směs sušené mleté zeleniny,zázvor.křen,wasabi,hořčice.
 
Sladidla - obilné slady a sirupy,sušené ovoce,koncentrované šťávy z ovoce,povidla bez cukru,fermentované obilné kaše(amasaké)
 
Mořské řasy - kombu,wakame,dulse,arame,hijiki,nori.Obsahují velké množství minerálů,jsou zásadotvorné a celkově je jejich přínos pro organizmus takový,že se doporučují i když nejsou naši lokální potravinou.